Det er fire år siden Twitologi sidst udkom, men der har nu ikke været mangel på sjove tweets. Samfundssatiren på Twitter er veludviklet, og højdepunkterne kan sagtens måle sig med mere polerede produktioner.
Men Twitter er også blevet fyldt med skrald. Trolls, automatreaktioner og kamp om en dagsorden, nogen bliver betalt for at promovere.
De aggressive udfald og forargelsen er effektive og populære, hvis man måler retweets, men de er forudsigelige, polariserende og trættende. Satiren, om end den kræver større indsats, er også et angreb, men midlet er humor, hvilket gør det langt sjovere end letkøbt surmuleri.
Satiren er dog ikke ufarlig og formentlig langt stærkere end det vrede angreb, da den med sin latterliggørelse eroderer modpartens troværdighed og er samtidig svær at forsvare sig imod, for hvad kan man stille op, når folk griner ad en?
Twitologi genopstår for at fremme græsrodssatiren og dens skabere, for den gør Twitter sjovere, og i en hidsig strøm af ord er det værd at samle på de mest mindeværdige af dem.
Dansk Sprognævn tvangsflyttes også. De beskriver det som en bjørnetjeneneste. Hvilket er helt ukontroversielt, da det kan betyde alt.
— Kenn L. Hansen (@HansenKenn) January 17, 2018
"H.C. Andersen Miljøstyrelsen"!
I ved, det kommer til at ske…
— Rasmus Rahbek Hougaard (@rasmusrhougaard) January 17, 2018
Da det er første udgave i et stykke tid, kigger vi lidt længere tilbage end den normale seneste uges tid og får lige udflytningen af statslige arbejdspladser med. Det er i øvrigt pudsigt, at tusindvis af mennesker enten mister, flytter eller får nyt arbejde hver dag, virksomheder lukker eller outsources, og det bliver allerhøjest en notits i erhvervssektionen, medmindre der er tale om medievirksomheder eller højtuddannede københavnere, naturligvis. Det er da også røvsygt at se sit job flytte væk i øvrigt.
Lol, Signild Vallgårda fra etisk råd vil ikke tage emnet omskæring op af frygt for den sprængfarlige debat det kan medføre..
— Bjarne Panduro Tveskov (@tveskov) January 20, 2018
Tid er en flad cirkel, og hver 3-4. år skal vi diskutere omskæring med de præcis samme argumenter som sidst, uden at der i øvrigt sker noget.
Nu har vi dog fået Borgerforslag, og med højden på bølgerne i debatten taget i betragtning, burde det være nemt at samle 50.000 underskrifter til et forslag om forbud. Næh. Her en måned efter borgerforslaget blev stillet, er der indsamlet knap 23.000 underskrifter, hvilket nok er en historie om at mobilisering mod konkrete handlinger kræver omfattende organisering, selvom undersøgelser viser at danskerne egentlig er imod.
Selvom jeg bifalder idéen om mere direkte demokrati, spår jeg Borgerforslag generelt ringe chancer, fordi det er alt for uforpligtende for politikerne. Modellen i Schweiz, hvor man indsamler underskrifter imod et vedtaget lovforslag, og får man nok, så ryger det til folkeafstemning, virker umiddelbart bedre. Så var offentlighedsloven nok død ved fødsel.
Det bliver ikke bedre #dkpol #dkmedier pic.twitter.com/IwaGr20qcA
— Martin Ingolf (@martiningolf) February 6, 2018
Coke på en motorvej er vel egentlig den CBS'ede måde at lave en Hans Engell på.
— Sandie Westh (@SandieWesth) February 7, 2018
Jakob Engel-Schmidt nappet for narkokørsel.
Det er sådan her sange lyder, når man ved man ikke har råd til at holde Eurovision Song Contest. #DRGrandPrix
— Sandie Westh (@SandieWesth) February 10, 2018
Mille fra Aarhus stiller selvfølgelig op i MGP med sangen "Til Næste År" #ultratwitteragf ?
— Simon Skou Jakobsen (@SimonJ90) February 17, 2018
Seriøst, vi vinder næste år!
Djøf eksisterer allerede.
— David Garby-Holm (@David_Garby) February 16, 2018
— Filip Rasmussen (@filipras) January 3, 2018
Jeg har ikke tjekket, hvorfor Løkkefonden hedder Løkkefonden, men Verdensnaturfonden hedder Verdensnaturfonden, fordi den hjælper verdens natur, og Børnefonden hedder Børnefonden, fordi den hjælper børn.
— Mikkel Petersen (@MikkelDPetersen) February 16, 2018
Det er helt naturligt, at Sofie Linde får ro til at nyde sin førstfødte. Det ville være umenneskeligt at rive hende væk fra barnet i de første dyrebare uger. DR har gjort det HELT rigtige. Hevet faderen til barnet ind i stedet https://t.co/nTBFgHTx32
— Kenn L. Hansen (@HansenKenn) February 19, 2018
Jeg hører virkelig tit udtrykket “hun er da for tyk til det outfit dér!” om andre, og jeg har det bare sådan lidt; hvis det kan fåes i hendes størrelse, hvordan fanden kan hun så være for tyk til det????
Sæt dig ned med din instagram og drik dit avokadovand i stilhed, tak— caroline pagh (@CarolinePagh) February 20, 2018
Zapper forbi TV2. Cecilie Hother snakker om hvor givende det er at opleve fuldstændigt selvopofrende mennesker, der knokler i dagevis og gir ALT for andre. Jeg tænker: Uh, har hun været med Unicef? Er det Læger uden grænser? NÆH! Hun snakker om sit nye program ‘En have i gave’…
— Amalie Bremer (@amaliebremer) February 21, 2018
Opsummerer lige OK i uge 8. Bonus til spindoktorer, bonus til direktør for Banedanmark og Sundhedsplatformen. Gyldent håndtryk til fiflende direktør på Bisbebjerg. Alt imens Moderniseringsstyrelsen vil gafle en frokostpause og sætte den unikke danske model på spil. Dumt! #ok18
— Simon Pihl Sørensen (@Simonpihl) February 21, 2018
Dahlsplaining: Når en neoliberal opportunist, der mener at mennesket alene motiveres af penge til at gøre en ekstra indsats, forklarer andre, at det ikke gælder mennesker, som arbejder med velfærd. #dkpol https://t.co/sq2jYbdfwq
— Liberale Vidner (@LiberaleVidner) February 25, 2018
Arbejdsgiverne: De andre vil ikke forhandle med os.
Lønmodtagerne: Jo, lad os forhandle om ordentlige arbejdsforhold.
Arbejdsgiverne: Se, I vil jo ikke forhandle med os. #ok18— Max Bitter (@MaksBitter) February 24, 2018
Måske vi skulle prøve at undvære sygeplejersker, sosuer, lærere, pædagoger, vejarbejdere, politi en måneds tid. Derefter prøve det samme med vellønnede konsulenter, jurister, økonomer, offentlige chefer. Sidst prøver vi med politikere.
Så ser vi, hvem vi savner mest.— Tore Lindvang (@ToreLindvang) February 24, 2018
At dække overenskomstforhandlingerne i Twitologi er ret ensidet, fordi debatten på Twitter er ret ensidet, og når vi snakker satire, er det jo sådan noget her, der er at arbejde med. Med alle konsulenterne inde i staten kunne de ikke finde nogle med humoristisk sans og give dem en Twitter-konto?
Lad os være ærlige: Det er ret besværligt at afvikle “ghettoerne”. Det er meget nemmere at afvikle retsstaten. Så det er vores plan. Hilsen regeringen.#dkpol https://t.co/E8qn4JeiPi
— Svend Brinkmann (@svendbrinkmann) February 25, 2018
Løkke: "Selve danskheden er truet, og derfor er det nødvendigt at gøre op med tanken om, at alle i Danmark skal behandles lige."
Tænk, jeg troede ellers det der med at behandle folk lige var en rimelig central del af det vi forbinder med Danmark. My bad.— mads brynnum (@madsbrynnum) February 27, 2018
Det virker besværligt med dobbeltstraf i ghettoer, så jeg foreslår en enklere model – Papehammeren. Se hvilken #papefaktor du skal dømmes efter #dkpol pic.twitter.com/qImaddqBhA
— Jonas Juhler Hansen (@jonasjuhler) February 26, 2018
Den der med at tilføje egne tweets til Twitologi er ikke ukontroversielt, men nu brugte jeg ca. lige så lang tid på Papehammeren som regeringen gjorde på sit ghettoudspil, og mit forslag er stadig bedre, når vi tilsyneladende skal “diskriminere objektivt“.
Nyhedsvært til reporter i sneen på Bornholm: “Hvor koldt er det?”
Reporter: “På en skala fra 1 til 10 er det ca. 8-9 koldt!”Åh hvis vi da bare havde sådan en smart skala til helt præcis at kunne måle temperaturer…
— Julie Moltke (@juliemoltke) February 27, 2018
BT clickbaiter egen fyringsrunde. Det kan man kalde at være tro mod sine idealer #dkmedier pic.twitter.com/MjrniENfZw
— Thomas Lue Lytzen (@lytzen) February 28, 2018
Det var Twitologi for første gang i meget lang tid, og det føltes godt. Nu ser vi, hvor længe det varer. Planen er at gøre den lidt mere personlig, hvilket vil sige færre tweets, men flere kommentarer til tweetsene – selvom nogle ikke kan lide dem. Betragt det som når man køber en pakke smøger i baren, og bartenderen åbner pakken for at kunne tage 10 kr ekstra som “servicetillæg”. Twitologi er mit projekt, og kommentarerne er ‘value added’, om det så er velkomment eller ej.
Jeg sigter i øvrigt efter udgivelserne om fredagen, og fordi nyhedsbreve er hype for tiden, kan du også få Twitologi på mail.
Jonas
Let natlæsning om politisk satire